Några rader

Om mig

Ida Lindqvist

Snart utbildad arkitekt

Hej! Jag är en arkitektstudent som avslutat mitt fjärde år på arkitektutbildningen på KTH. Tjugofyra år gammal och uppväxt i Järna söder om Stockholm. Jag hamnade på arkitektutbildningen mycket på grund utav att jag alltid tyckt om att bygga saker. Rita, måla och snickra för sätta samman delar till något nytt, eller för att förbättra något redan befintligt.

Tror starkt på att bygga om och återanvända snarare än att riva och slänga
Varför arkitektur?

Anledningen till varför jag gör vad jag gör

När jag började på arkitektutbildningen som artonåring var det mest för att jag tyckte att det lät kul. En rolig utbildning, ett roligt yrke. Det kunde säkert lika gärna blivit produktdesign, möbelformgivning eller grafisk formgivning men nu blev det arkitektur. Någonstans under det förvirrade första året av utbildningen, mitt bland konstkurser, historiaföreläsningar och imaginära projekt hittade jag mitt intresse och mitt “varför”.

Hållbarhet som vägledande stjärna

Nästan 20% av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från Bygg- och fastighetssektorn i Sverige. Jag i rollen som arkitekt kan påverka vad som byggs och därmed utsläppen. Och inte bara utsläppen av koldioxid. Jag kan lyfta frågor om social hållbarhet, ofarliga materialval och resilient arkitektur. De byggnader jag ritar kommer förhoppningsvis stå i minst 100 år och därmed påverka världen både i utsläpp nu när den byggs men också hur byggnaden kommer fungera under hela sin livscykel. Därför har jag under min utbildning fokuserat på att lära mig så mycket som möjligt om hållbar arkitektur. Är den bästa lösningen träbyggnader? Återbruk? Husets design i förhållande till solen och omgivningen? Superisolerade byggnader? Handlar det om flexibla byggnader som kan användas av en annan användare om 10, 50 eller 100 år? Jag har hittills inte hittat svaret på vad som är den effektivaste lösningen. Under min utbildning är mitt mål att samla så mycket kunskap som möjligt om vad som skapar en bra byggnad. Såklart i aspekter som hur den passar på platsen, upplevelsen av rummet och användarvänlighet. Men alltid med hållbarhet som ryggrad.

Curriculum vitae

Man kan ju ha långa och korta versioner av sitt CV. Om du ska anställa mig för att rita hus kanske du inte bryr dig om att jag har fyra års erfarenhet av att blåsa  såpbubblor.  Du kanske inte heller bryr dig om att mitt första sommarjobb var att sälja glass 2013. Men jag tänker att man aldrig vet vilka som hittar den här sidan, eller vad de kan tänkas söka hos mig. Så här kommer CV version 1997.2021, extended version full story.

Arbetslivserfarenhet

Grafisk designer, Bo Lundvall & Son, sep 2019 – nu
Skapar mäklarbroschyrer, kartor och andra typer av säljmaterial. Arbetar även för dotterbolaget Byggvik och skapar ritningar till nya enfamiljshus och renoveringar av lägenheter och villor.

Studentambassadör, sep 2020 – nu
Håller föredrag om KTH, medverkar på mässor och i andra forum som “fråga en KTH-student” . Min intervju på KTH.se

Butiksarbetare, Lekia Mall of Scandinavia, Jul 2019 och 2020
Säsongsanställd för julhandeln oktober-januari.

Guide för arkitektskolan, Open House Stockholm, 4-6 okt
Guidade grupper om ca. 20 pers genom arkitektskolan och berättade om byggnaden och utbildningen.

Phadder, Arkitekturmottagningen, 2019
Gruppansvarig för nya studenter i augusti. Kommunikations-ansvarig där jag skapade filmer, informationsmaterial och administrerade Instagram och Facebooksidor.

 

Besöksansvarig, Tom Tits Experiment, 2017-2019
Arbetsledare tillgänglig för att lösa problem som uppstår för värdar och besökare under dagen. Vikarierade entréansvarig på heltid 2017-2018. Sommaren 2018 och 2019 vikarierande personalansvarig för de trettio anställda värdarna.

Museivärd, Junibacken, helger 2018-2019
Arbetade i kassa, bemannade sagotåget och hjälpte till i utställningen vid shower och stort besökstryck.

Volontärarbete, Kambodja, februari 2018
Arbetade tillsammans i ett kambodjanskt arbetsteam på Greenway School nära Siem Reap där vi byggde skolbänkar i två veckor.

Barnflicka, Stockholm, kvällar 2016,
Tog hand om sexåriga Felix några eftermiddagar/kvällar i veckan under ett års tid.

Utställningsvärd, Tom Tits Experiment, sommar 2016-2017
Manövrerade åkattraktioner, arbetade i entre och butik, genomförde experimentvisningar på svenska och engelska.

Butiksarbetare, Farstanäs Minilivs, sommar 2013-2015
Sålde glass, godis och mat. Plockade varor.

Utbildning

Trädgård och Entreprenörskap, Skillebyholm, 2021-nu

En ettårig utbildning i trädgårdsodling, anläggning och företagande. En både teoretisk och praktisk utbildning,

Arkitektutbildningen, KTH, 2016-nu (paus)
Avslutat mitt fjärde år av arkitektutbildningen. Hösten 2021 och våren 2022  på paus från arkitektstudierna.  Planerar att ta arkitektexamen år 2023.

Teknikprogrammet, Tumba gymnasium, 2013-2016
Inriktning design och produktutveckling. Läste både kurser inom matematik/fysik och konst/skapande. 

Övrigt
B-körkort, röjsågskort, förarintyg för båt, seglarintyg 1 och 2.